A kis-kőháti HG9RUA átjátszó rövid története

 

 

A történetem oda vezethető vissza, hogy Kis-kőháton – emlékeim szerint – 1999-ig üzemelt a HG9RVA, amíg nem vált rendszeressé, hogy a 20/0,4 kV-os hálózati trafóból ellopkodják a trafóolajt. Két esetet követően a trafók javíttatását már senki sem finanszírozta, így évekig hallgatott a HG9RVA.

 

 

2001-ben a kis-kőháti QTH-n felépítettek egy mobiltelefon tornyot, a kőépületet felújították, az elektromos hálózatot is újra létrehozták. Ezek után ismét feltámadt bennünk a gondolat, hogy az amatőr átjátszó beindulhasson.

Nagy összefogással újabb rádiót, antennákat, kábeleket, antennatartókat, szerelvényeket sikerült beszerezni, majd mindezeket feltelepíteni. Minderre 2002. augusztusában került sor.

 

 

 

A 2002-es projektben szerepelt egy VHF átjátszó, egy UHF átjátszó és 2 db SHF jeladó is. Ez időben a 2m-es átjátszó indult újra, valamint a 23 cm-es jeladót is beindítottuk, pár hónappal később a 13 cm-es jeladó is követte, de a 70 cm-es átjátszó sajnos nem.

 

 

2007-ben újra elővettük a telepítés gondolatát, s mostanra már minden technikai akadály elhárult, hogy meg tudjuk valósítani a projektet.

 

Beszereztünk 2 db 70 cm-es Yaesu FTL-7007-es adóvevőt, amiket áthangolva, beprogramozva, átalakítva átjátszónak beindíthatunk, ezek fő érdeme HA9MDP Peti és HG9MBY Csaba munkáját dicséri. Az egyik rádió az ózdi, a másik a kazincbarcikai rádióklub felajánlása. Elkészült a HG9RUA KN08FB morze azonosító áramkör is, melyet HG3GG Gábornak köszönhetünk. Az adóantennát és az ahhoz vezető 7/8”-os koaxkábelt HA3KZ Zolinak köszönhetjük, a toronyba felhúzását pedig a lelkes kollégáinak. Az X-5000 vevőantenna közös a HG9RVA átjátszóéval, ezt HG9MCB Janival szereltük a 40 méteres torony csúcsára.

 

 

 

 

A HG9RUA átjátszó telepítése 2008. október 21-én teljesedett be. Ekkor került fel a Kathrein gyártmányú adóantenna a torony észak-nyugati élére 35 m magasságban, a V-4R tartalék antenna pedig 30 m magasságban dél-nyugati irányba. Természetesen hoztuk az antennaszűrőket, és magát az átjátszót is az akkumulátorral együtt. Mindezek összeállítása, műszeres beállítása, mérése, valamint a kábelek, kötések és a földelések véglegesítése volt a feladat. Szerencsére elég jól elő volt készítve minden, így az első kísérletek már teljes sikert hoztak.

 

 

 

 

 

 

 

A telepítést követő nap Miskolctól Hatvanig az M3-mas autópályán 2W teljesítménnyel mágnestalpas gépkocsi antennával végig tudtam forgalmazni a 70 cm-es új átjátszón. Másnap HA3KZ Zoli Kecskemét – Budapest között végzett kísérleteket – elég jó tapasztalatokkal.

Cigánd, Nyíregyháza, Nyírbátor, Debrecen, Tiszaújváros, Törökszentmiklós, Jászberény, Miskolc, Budapest, s a Szlovák-felvidék egy része is bekapcsolódott a kísérletbe. A felsorolt QTH-k mindegyikéről sikeres bejutások voltak tapasztalhatók.

 

Hálás köszönet a megvalósításban és a kísérletben résztvevőknek, segítőknek!

 

 

Technikai adatok a telepítéskor:

 

Az összeállítást készítette a HG9AR 2008. október 24-én

 

A legfrissebb átjátszó információkat itt találod: http://ha2to.orbel.hu/content/repeaters/hu/index.html