A HG9RVC átjátszó felújításáról

A részletes bemutató ITT letölthető (57 MB)

 

 

A HG9RVC sátoraljaújhelyi átjátszót 1991-ben telepítettük a magas-hegyi kilátóba. 1993-óta üzemel az R7-es csatornán. Az első berendezés egy BRG FM 10/164 Titán volt. Vevő antennája a kilátó tetején, adó antennája eleinte egy 30 méteres-, 1995-től pedig az 50 méteres torony tetején kapott helyet. 1994-ben kaptunk a MRASZ-tól egy ICOM IC-RP1510 berendezést, s a mai napig is ezt használjuk.

 

a HG9RVC ICOM RP1510 berendezése ás a duplex szűrő rendszer

 

Ez a cikk most azért íródik, mert 2009. évben a sátoraljaújhelyi kilátót a város felújítja, bővíti, teljesen átépíti, ennek okán a HG9RVC átjátszó antennáit és kábeleit – minden más jelen lévő szolgáltató kábeleivel együtt – a korábbi helyükről el kell távolítani, s a föld alá védőcsőbe helyezni, hogy a felújítási munkákat ne zavarja.

 

a BM torony, a T-mobile torony és a kilátó-tető antennái, ahol a HG9RVC vevőantennája lakott

 

A mottóm a következő volt: Ha már egyszer meg kell bolygatnunk a rendszert, akkor fordítsunk rá nagy gondot, s alkossunk maradandót, sokkal jobbat, mint eddig volt. Így elkezdtem gyűjteni a hozzávalókat: 7/8”-os koax-kábeleket, hozzávaló csatlakozókat, átmeneteket, jumper-kábeleket, új antennát, villámvédő patronokat, földeléseket, bilincseket, szóval a berendezésen kívül minden mást cserélni kellett.

 

A kilátó antennáinak bontása

 

Az új kábelek védőcsőbe húzása

 

Az átépítési munkákat április 23-án kezdtük az új 7/8”-os kábelek toronyba történő felhúzásával, majd május 5-én a védőcsőbe húzással folytatódott. Sokat dolgoztunk rajta, végül sikerült úgy megoldani, hogy az átállás nem okozott kiesést a használatban. Az átmeneti időszakban egy 0 dB-es körsugárzó látta el a feladatokat.

 

Az új kábelek rögzítése a torony kábellétráján

 

Május 10-re sikerült az összes antennát felszerelni, amik már az új pozícióban jobb paraméterekkel állnak a rádióamatőr felhasználók rendelkezésére. Van lehetőség egyantennás és kétantennás üzemmódra is. Az új antenna a torony legtetejére került, kb. 80 m kábelen keresztül jut az átjátszóhoz, a kábelcsillapítás kb. 1,5 dB, így a korábbi állapothoz képest szinte vesztesség mentesen tudunk sugározni és venni.

 

A torony tetején van a HG9RVC antennája

 

Az átjátszó gyakorlatilag már a végleges műszaki paraméterekkel működik, bár kisebb – főleg esztétikai munkák – még vannak hátra.

 

A régi kábelek bontásakor a kábelek mindegyikén beázási nyomok voltak tapasztalhatók, így nem csoda, hogy idővel folyamatosan romlottak a paraméterek.

 

Az új kábelek 7/8”-os cső tápvonalak, azok profi Spinner gyártmányú csatlakozókkal vannak ellátva, szigetelésük vulkanizáló szalaggal tökéletesen vízmentesek. Remélhetőleg sokáig zavarmentes működést fognak biztosítani.

 

A torony csúcsán a HG9RVC antennája

 

Ha a felhasznált anyagok költségét a saját zsebünkből kellett volna fedezni, csak a tápvonalak értéke meghaladja a félmillió Forintot. A csatlakozók ára egyenként 10 ezer Forint, s a villámvédelmi patronok sem olcsóbbak. Úgyhogy ezt az átalakítást munkadíj nélkül kb. 700-800 ezer Forintra becsülöm. Szerencsére akadtak nagylelkű adakozók, segítők.

 

A munkafolyamat végső fázisát június 2-án végeztük, amikor egy rack-szekrényt szállítottunk a hegytetőre, hogy abba helyezzük el az átjátszó összes szerelvényét.

 

A HG9RVC 2009. májusáig

 

Az átjátszót lebontottuk, a helyét feltakarítottuk, faltörmelékek kerültek ki vödörszámra az épületből.

Mindent egységen vastagon állt a por, amit óvatosan le kellett róluk mosni.

 

az átjátszó bontása

 

A koax kábelek földelését és átvezetését véglegesíteni.

 

A túlfeszültség levezetők és a koaxok fali átvezetése

 

új szekrényben a komplett átjátszó

 

a duplex szűrő rendszer

 

 

kábelezés, utolsó beállítások

 

elkészült a HG9RVC rack

2009. június 2-án

 

7/8”-os kábelszállítás a libegővel

 

A HG9RVC átépítő team

 

 

Akik nélkül ez a felújítás nem jöhetett volna létre, illetve a felújításhoz munkájukkal, pénzzel, vagy anyaggal hozzájárultak: HA3KZ Zoli, HA9MDP Péter, HG0NQJ Emil, HA9CE Barna, HG9MBY Csaba, HG9AF Laci, a MRASZ, a T-mobile, az Antenna Hungária és az Alpin Salewa Kft. munkatársai, valamint HG9AR Andris

 

 

Összefogásunk meghozta eredményét, mindenki legnagyobb megelégedésére!

Köszönet érte! Használjátok sokáig sikerrel! Akár az EchoLinkről is.

 

Jó terjedést, jó forgalmazást kívánok!

 

 

A HG9RVC átjátszó műszaki paraméterei a felújításkor:

 

Összeállította:  HG9AR András 2009. június 3-án

 

 

A legfrissebb átjátszó információkat itt találod: http://ha2to.orbel.hu/content/repeaters/hu/index.html

 

Vissza a főoldalra